Lider w obszarze ochrony danych osobowych

Ochrona Danych Osobowych
- po 25 maja 2018 r.

Najważniejsze obszary zmian:

  • nowa rola inspektora ochrony danych,
  • podejście oparte na ryzyku (risk-based approach),
  • zmienione zasady prowadzenia baz danych,
  • nowe kontrole i system kar,
  • szczególne obszary związane z ochroną danych wrażliwych.

Umów się na spotkanie i odbierz testowy dostęp do komentarzy, poradników, opinii
i artykułów problemowych, które pomogą uzyskać zgodności z RODO

PRZETESTUJ SYSTEM LEGALIS

Umów się na spotkanie i odbierz testowy dostęp
do pełnej wersji Systemu Legalis

Zadzwoń:
22 311 22 22
lub zostaw nr telefonu i adres e-mail, a skontaktujemy się z Tobą:

W polu numeru telefonu należy stosować wyłącznie cyfry (min. 9).

Wyślij

Bezpłatny dostęp na okres 14 dni. Oferta kierowana jest do kancelarii prawnych, firm, instytucji i nie jest dostępna dla klientów indywidualnych.

* Pola wymagane.

Zasady przetwarzania danych osobowych:Administrator Danych | Uzyskanie informacji o przetwarzaniu danych osobowych | Pozyskanie danych i cel ich przetwarzania | Odbiorcy danych | Czas przechowywania danych | Uprawnienia w zakresie przetwarzanych danych i dobrowolność podania danych | Przetwarzanie danych osobowych w sposób zautomatyzowany.

Opłata za połączenia telefoniczne pobierana jest według stawek danego operatora.

Aktualne i dostępne w Systemie Legalis

Komentarze do RODO

Rozporządzenie UE w sprawie
ochrony osób fizycznych w związku
z przetwarzaniem danych osobowych
i swobodnym przepływem takich danych.
Komentarz
Redakcja: dr adw. Paweł Litwiński
Autorzy: r.pr. Paweł Barta, dr adw. Maciej Kawecki

Znajdziesz w modułach:

  • Prawo administracyjne
  • Unia Europejska
  • Prawo gospodarcze
Ustawa o ochronie danych osobowych.
Komentarz
Redakcja: adw. dr Paweł Litwiński
Autor: r.pr. Paweł Barta, dr Dominika Dörre-Kolasa

Znajdziesz w module:

  • Prawo administracyjne
Ochrona danych osobowych w Unii Europejskiej po reformie. Komentarz
do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679
Autor: dr hab. Mariusz Krzysztofek



Znajdziesz w modułach:

  • Prawo administracyjne
  • Unia Europejska
Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych. Komentarz
Redakcja: dr r.pr. Marlena Sakowska-Baryła
Autor: Marta de Bazelaire de Ruppierre, dr r.pr. Bogdan Fischer, dr r.pr. Marcin Górski, dr Arleta Nerka, dr Krzysztof Wygoda



Znajdziesz w module:

  • Prawo administracyjne

Bezpieczeństwo danych i IT w kancelarii prawnej

Bezpieczeństwo danych i IT w kancelarii prawnej radcowskiej/ adwokackiej/ notarialnej/ komorniczej. Czyli jak bezpiecznie przechowywać dane w kancelarii prawnej
Redakcja: prof. UO dr hab. Dariusz Szostek

Znajdziesz w modułach:

  • Postępowanie cywilne
  • Postępowanie karne
  • Prawo własności intelektualnej
RODO. Przewodnik dla adwokatów i aplikantów adwokackich
Redakcja: Doc. dr Arwid Mednis, Maciej Pisz,
Andrzej Zwara

Znajdziesz w modułąch:

  • Postępowanie cywilne
  • Prawo administracyjne
  • Postępowanie karne

Praktyczne poradniki do RODO

Klauzule RODO. Wzory klauzul z praktycznym komentarzem
Autor: Agnieszka Sagan-Jeżowska

Znajdziesz w module:

  • Prawo administracyjne
Unijna reforma ochrony danych osobowych.
Analiza zmian
Autorzy: Anna Dmochowska, Marcin Zadrożny

Znajdziesz w module:

  • Prawo administracyjne
Ogólne rozporządzenie o ochronie danych. Podręczny zbiór przepisów o ochronie danych osobowych, zestawień, schematów oraz wzorów rejestru czynności przetwarzania
Opracowanie: dr Grzegorz Sibiga, Katarzyna Syska

Znajdziesz w modułah:

  • Prawo administracyjne
  • Unia Europejska
Ogólne rozporządzenie o ochronie danych
osobowych. Wybrane zagadnienia
Redakcja: dr Maciej Kawecki, r.pr. Tomasz Osiej

Znajdziesz w module:

  • Prawo administracyjne

RODO w biznesie

RODO w 15 krokach. Praktyczny poradnik
dla przedsiębiorców
Autor: dr Michał Czarnecki, r. pr. Tomasz Osiej

Znajdziesz w modułach:

  • Prawo administracyjne
  • Prawo gospodarcze
Ochrona danych osobowych i informacji
niejawnych z uwzględnieniem ogólnego
rozporządzenia unijnego
Redakcja: r.pr. Dariusz Wociór

Znajdziesz w module:

  • Prawo administracyjne
Własność intelektualna w działalności
gospodarczej
Autorzy: dr Adrian Niewęgłowski, Iwona Nowak

Znajdziesz w module:

  • Prawo własności intelektualnej
Ochrona danych osobowych pracowników
w świetle rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) 2016/679
Redakcja: Dominika Dörre-Kolasa

Znajdziesz w modułach:

  • Unia Europejska
  • Prawo pracy

Nowa rola Inspektora Ochrony Danych

Vademecum ABI. Część II – Przygotowanie
do roli Inspektora Ochrony Danych
Redakcja: Maciej Kołodziej
Autorzy: Tomasz Izydorczyk, adw. Michał Kluska,
Marcin Soczko, Mariusz Trajfacki, Szymon Tyniec,
LL.M. Grzegorz Wanio

Znajdziesz w module:

  • Prawo administracyjne

Sektor publiczny

Ochrona danych osobowych medycznych
Autorzy: Klara Andres, Edyta Bielak-Jomaa, dr hab. Mariusz Jagielski, Piotr Kawczyński, Monika Krasińska, Paweł Litwiński, Aneta Sieradzka, Kajetan Wojsyk

Znajdziesz w module:

  • Prawo medyczne

Artykuły tematyczne z czasopism w Systemie Legalis

  • Monitor Prawniczy
  • Informacja w Administracji Publicznej
  • Internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny
  • Prokuratura i Prawo
  • Prawo Mediów Elektronicznych
  • Zamówienia publiczne DORADCA
  • Monitor Prawa Pracy
  • Przegląd Prawa Egzekucyjnego

RODO akt prawny – pełne brzmienie

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Radu
(UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie
ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem
danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu
takich danych oraz uchylenie Dyrektywy 95/46/WE
(Ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
Znajdziesz w module:
  • Baza Prawa Systemu Legalis